Vinařství Zdeněk Prát

Rozhovor s výrobcem
23.08.2021 (17:46)

Zdeněk Prát je mladý vinař z Josefova u Prušánek.

 

Zdeňka zasvětil do kouzla vína jeho dědeček, díky němuž se příhlásil na střední vinařskou školu ve Valticích. Po střední škole nastoupil jako zástupce sklepmistra do vinařství v Moravském Žižkově, kde se strávil 2 roky svého života. Následně se přesunul na pozici sklepmistra do vinařství své tety Zuzany Prátové, kde pracoval 12 roků. Na vlastní cestu se Zdeněk vydal v roce 2020, kdy vyrobil svá první vína pod vlastní etiketou.

  E-shop 

 

Zdeněk obhospodařuje s pomocí rodiny 4 hektary svých vlastních vinic, které mají terroir spraš s vyšším podílem vápence v katastru obce Josefov a Prušánky. Zdeňkova filozofie je zaměření na piwi odrůdy (odrůdy se zvýšenou odolností vůči chorobám), díky níž může používat převážně na vinicích přírodní přípravky, ku příkladu pomerančový olej, prášek do pečiva či výluhy z řas. Nově vysazené vinice budou pouze o piwi odrůdy, hlavně odrůdou Johanniter a Souvignier Gris, která je profilačními odrůdami vinařství. Zdeněk by Vám rád doporučil k ochutnání vína, které patří do piwi odrůd, na kterých si zákládá.

 Johanniter        Souvignier Gris 

 

Vína od toho mladého vinaře jsou vyráběna moderní technologií s šetrným přístupem k hroznům. Zdeňek má vína méně alkoholická, svěží a lehká pro běžnou konzumaci. Netradiční víno, které se vymiká všem ostatním vínům z toho vinařství je Veltlínské zelené oranžové, s minimální zásahem vinaře. Víno vznikalo dvouměsíční macerací na slupkách a minimálním šestiměsíčním ležení na hrubých kalech a bez filtrace plněno do lahví.

 Veltlínské zelené oranžové