Odkud Rulandské bílé pochází?
Odrůda Rulandské bílé, ve světě známá jako Pinot Blanc, patří mezi starobylé francouzské odrůdy vinné révy. Její původ sahá minimálně do 14. století, kdy se začala pěstovat v oblasti Alsaska. Rychle si získala popularitu díky své jemnosti a vyváženosti. Odrůda vznikla jako spontánní mutace Rulandského šedého (Pinot Gris), které je zase mutací Rulandského modrého (Pinot Noir). Tento mutační proces je pro skupinu Pinot typický, protože různé genetické variace mohou vznikat přirozeně.
V 19. století ve Francii bylo Rulandské bílé dále selektováno a zdokonalováno, kdy se o jeho rozšíření postaral šlechtitel Christian Oberlin. Postupně se rozšířilo nejen v Evropě, ale i do Číny, Severní Ameriky a Austrálie.
Rulandské bílé u nás
V České republice byla tato odrůda zapsána do Státní odrůdové knihy v roce 1941 pod názvem Burgundské bílé. Tento název se používal dlouhou dobu, avšak v roce 1993 došlo k jeho přejmenování na Rulandské bílé. Důvodem bylo rozhodnutí mezinárodního soudu v Haagu, které na základě Lisabonské dohody chránilo označení původu francouzských vín.
Dnes se tato odrůda pěstuje ve všech českých vinařských oblastech, avšak nejvíce ji lze nalézt na Litoměřicku a Slovácku. Vyznačuje se vysokou kvalitou a schopností vytvářet vína vhodná k archivaci.
Hrozny & pěstování
Hrozny Rulandského bílého jsou malé až středně velké, s krátce válcovitým, hustým a kompaktním tvarem. Bobule jsou malé až středně velké, kulaté, se žlutozelenou slupkou. Listy této odrůdy jsou středně velké, pětiúhelníkovitého tvaru, s profilem čepele ve tvaru "V".
Rulandské bílé je odrůda s nižšími výnosy, což však přispívá k vyšší kvalitě výsledného vína. Vyžaduje pečlivou péči ve vinici, zejména kvůli své citlivosti na klimatické podmínky. Preferuje oblasti s dostatkem slunečního svitu a dobře odvodněnými půdami. V České republice se pěstuje ve všech vinařských podoblastech.
Při správném pěstování a vinifikaci poskytuje Rulandské bílé vína vysoké kvality, charakteristická svou harmonickou chutí a jemnou aromatikou. Jednou z nejzajímavějších vlastností Rulandského bílého je jeho schopnost zrát. Archivací se jeho chuťové nuance prohlubují, vznikají komplexnější vůně a zlepšuje se harmonie mezi kyselinkou a extraktivními složkami.
Čím Vás Rulandské bílé příjemně překvapí?
Rulandské bílé je velmi ceněné pro svou elegantní a harmonickou chuť. Jeho charakteristika se vyznačuje jemnými aromatickými tóny a vyvážeností, která oslovuje široké spektrum milovníků vína. V barvě má tato odrůda světle žlutou až zelenožlutou barvu se zlatavými odlesky. Tento odstín naznačuje jeho svěžest a potenciál pro další zrání. Aroma je jemné, ovocné a květinové. V mladších vínech dominují tóny hrušek, broskví a citrusových plodů, doplněné o květinové nuance, jako je jasmín či akácie. S postupným zráním se vůně vyvíjí směrem k bohatším tónům, kde lze rozpoznat chlebovou kůrku, lískové oříšky či mandle. Vyznačuje se plnou, dlouhotrvající a harmonickou chutí. Příjemná kyselinka dodává vínu svěžest, aniž by byla příliš výrazná. V chuti se často objevují ovocné tóny hrušek a broskví, doplněné o jemné ořechové či máslové nuance. U vyzrálejších vín se mohou projevit i tóny vanilky či jemné kořenitosti.
Rulandské bílé v kuchyni
Kromě toho, že je Rulandské bílé vynikajícím aperitivem, který osvěží a připraví chuťové pohárky na nadcházející pokrmy, je to také všestranné víno, které se skvěle hodí k různým pokrmům. Výběr vhodného jídla závisí na stylu a cukernatosti. Zde jsou doporučení pro párování Rulandského bílého podle jeho cukernatosti:
Suché • ryby, především pstruh a candát
• mořské plody
• lekhé drůbeží pokrmy
• krémové těstoviny, například fettuccine Alfredo
• měkké sýry, především brie nebo camembert
Polosuché & polosladké • asijská kuchyně, jemná sladkost vína vyvažuje kořeněné pokrmy, například thajské kari nebo čínské stir-fry
• paštiky a teriny
• sýry s ušlechtilou plísní, jako gorgonzola nebo roquefort
Sladké • dezerty, jako crème brûlée, tiramisu nebo ovocné koláče
• modré sýry, především stilton
Rulandské bílé je odrůda s bohatou historií, jemnou elegancí a širokým využitím ve vinařství. Jeho decentní ovocná aromatika, harmonická kyselinka a univerzálnost v párování s jídlem z něj dělají oblíbenou volbu jak pro běžné popíjení, tak pro slavnostní příležitosti. Ať už si vychutnáte mladé, svěží víno, nebo archivní ročník se zralými tóny, Rulandské bílé vám vždy nabídne jedinečný zážitek, který stojí za to objevit.
